ooglaseren  Cosmix - Onafhankelijk advies over ooglastering

Alternatieven

CK

Conductieve Keratoplastiek (CK) is een geavanceerde techniek die gebruikmaakt van radiogolven om de vorm van het hoornvlies van het oog te veranderen. Het gaat hierbij om mensen die graag van hun leesbril af willen. Door de aanpassing van het hoornvlies wordt het oog geschikt gemaakt om dichtbij goed te kunnen zien. Op de grote afstand wordt het zien iets minder scherp, maar omdat met deze methode slechts een oog behandeld stoort dit niet. Er wordt namelijk voor gezorgd dat het dominante oog op de grote afstand uitstekend ziet en het met CK behandelde oog het ”leesoog’’ wordt.

Hoe werkt CK?

Bij deze nieuwe techniek wordt gebruik gemaakt van radiogolven, er komt dus geen mes aan te pas. De methode is volkomen pijnloos. Van te voren worden uw ogen uitgebreid onderzocht en wordt bekeken of de behandeling voor u geschikt is. Voor de behandeling wordt u vervolgens verdoofd met oogdruppels. Daarna zorgen de radiogolven ervoor dat de vorm van uw hoornvlies op basis van de computergegevens zo wordt veranderd dat de bolling in het centrum heel precies toeneemt. De ingreep neemt in totaal minder dan drie minuten in beslag. U kunt ongeveer een week na de behandeling zonder bril weer lezen. Het zien op afstand is iets veranderd en daaraan zult u misschien even moeten wennen. Na afloop hoeft u geen beschermende kapjes over de ogen te dragen en u kunt naar verwachting de volgende dag weer aan het werk. Gedurende 24 tot 48 uur na de ingreep kunt u wel last hebben van kleine ongemakken, zoals ‘jeuk’ of een zandgevoel in het oog.

Wanneer komt u in aanmerking voor CK?

CK is een zeer effectieve methode, maar helaas niet geschikt voor iedereen. Hieronder vindt u een korte checklist, zodat u snel kunt zien of u in aanmerking komt voor CK. U moet in ieder geval voldoen aan de volgende eisen:

U bent ouder dan 40 jaar U heeft uw hele leven goed kunnen zien. Uw zicht is in het afgelopen jaar niet significant veranderd. U heeft een leesbril nodig om van dichtbij goed te kunnen zien. U heeft nooit eerder oogchirurgie ondergaan muv een lasik- of lasekbehandeling. U heeft geen chronische aandoeningen die het oog betreffen. U bent niet zwanger en geeft geen borstvoeding.

Voldoet u aan bovenstaande criteria?

Dan biedt CK wellicht ook voor u uitkomst. De CK methode heeft een FDA certificaat sinds 2002 voor de behandeling van leeftijds gebonden presbyopie (=leesbrilbehoefte.) FDA is de Amerikaanse gezondheidsautoriteit die alle behandelmethodes, medicijnen etc keurt voor die op de Amerikaanse markt toegelaten mogen worden. Sinds de goedkeuring is de behandeling meer dan 40.000 keer met succes uitgevoerd.