ooglaseren  Cosmix - Onafhankelijk advies over ooglastering

Alternatieven

Contactlenzen

Een contactlens is eigenlijk niets anders dan een klein brillenglaasje, dat drijft op het traanvocht. Dat drijven moet u letterlijk nemen. Een goed passende contactlens zal nooit het hoornvlies raken. Er zit altijd een laagje traanvocht tussen de lens en het oog.

De kromming aan de achterzijde van een contactlens moet natuurlijk helemaal afgestemd zijn op de vorm van het oog. Als die vorm is bepaald, wordt de voorzijde vastgesteld, zodanig dat de combinatie precies de optische sterkte oplevert die het oog nodig heeft.

In de laatste decennia is veel bekend geworden over de relatie tussen de oogvorm en de vorm van de ideale contactlens. Elk oog heeft zijn eigen specifieke vorm. Die is net zo persoonlijk als iemands vingerafdruk. Een goed passende contactlens zal op het centrum van het hoornvlies bijna “aanliggen” en naar de rand toe een steeds grotere tussenruimte openlaten.

In elke richting (bijvoorbeeld horizontaal en verticaal) heeft het oog een iets andere vorm. Soms kunnen die verschillen extreem groot zijn. Dan moeten er lenzen worden gemaakt met een zeer bijzondere vorm. De pasvorm van een contactlens moet waarborgen dat:

1. Het oog voldoende zuurstof krijgt.
2. Het oog geen veranderingen ondergaat als gevolg van het dragen van contactlenzen.
3. De lens niet te veel of te weinig verschuift op het oog

Deze criteria gelden voor alle normale soorten contactlenzen, of het nu vormvaste of zachte zijn. Maar er zijn wel grote verschillen tussen deze twee soorten.