ooglaseren  Cosmix - Onafhankelijk advies over ooglastering

Ooglaseren

lasers

Met de Excimer laser wordt het oppervlak van het hoornvlies zodanig behandeld dat het oog zonder bril en/of contactlens weer scherp kan zien. Het woord EXCIMER is samengesteld uit de twee woorden Excited Dimer. Het woord LASER is de Engelse afkorting van ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’. Het normale licht dat wij zien, is samengesteld uit een verscheidenheid van golflengten tussen de 400 en 700 nanometer (1 nanometer = één miljardste meter) en heeft een lage energie. De Excimer laser produceert daarentegen een intensieve, smalle bundel licht van één golflengte en hoge energie.

Het ontstaan De Excimer laser behoort tot de hoog energie lasers die korte lichtflitsen van 193 nanometer afgeven en is in 1975 uitgevonden door IBM. Het Amerikaanse Ministerie van Defensie (het Pentagon) zou de Excimer laser gebruikt hebben in het kader van het StarWars-defensieprogramma.

Excimer laser-licht. In een laserbuis gevuld met een mengsel van een edelgas (argon) en fluoridegas worden de lichtflitsen opgewekt. Met behulp van een hoge elektrische spanning van 30.000 volt wordt in de buis een vonkboog opgewekt. Door de vonkboog ontstaat kortstondig een verbinding tussen argon en fluoride. De verbinding tussen de twee elementen wordt een di-meer genoemd en is zeer rijk aan energie (excited). Vandaar de naam Excimer. Het valt onmiddellijk weer uiteen tot argon en flouride, waarbij tegelijkertijd energierijk en onzichtbaar ultraviolet licht (UV-C) vrijkomt. Dit licht, wat dus eigenlijk Excimer laser-licht genoemd kan worden, veroorzaakt de verdamping van microscopisch hoeveelheid hoornvliesweefsel.

Chirurgische toepassing. Begin jaren ’80 toonde de Amerikaanse oogchirurg Dr. Trokel interesse in de ongelooflijke precisie van de Excimer laser als een chirurgisch instrument en bewees dat het energierijke en onzichtbare ultraviolet licht (UV-C) gebruikt kan worden om hoornvliesweefsel te verdampen om zo de refractieafwijkingen te corrigeren. De Excimer laser verwijdert alleen het gebied waar het op gericht wordt. De omgeving en de dieper gelegen lagen van het hoornvliesweefsel blijven geheel onaangetast. Tegenwoordig zijn de Excimer lasers dankzij de technologische vooruitgang zeer geavanceerd en worden breed toegepast om refractieafwijkingen als bijziendheid, verziendheid en cilinderafwijking te corrigeren. De technieken die hierbij veelvuldig gebruikt worden zijn LASIK, LASEK en PRK.

De precisie. Per laserflits kan een dun laagje hoornvliesweefsel van 0,25 micron (1 micron = 0,001 mm) verdampt oftewel verwijderd worden. De correctie van een gemiddelde bijziendheid vergt ongeveer een verdamping van het hoornvliesweefsel van 50 micron dik. Hiervoor zijn 200 laserflitsen nodig en het duurt maar enkele seconden.

De laser is uitermate precies: er zijn honderden laserflitsen nodig om een stukje haar van 125 micron dikte doormidden te snijden.